Lizzy Martens

LOPEN MET EEN GEBROKEN VOET

Lizzy Martens / Graphic Design / ArtEZ Zwolle

Omdat ik zelf mijn voet gebroken had viel het me op hoe onhandig gips is ondanks dat het al eeuwen bestaat. Ook op krukken lopen maakt het er zeker niet makkelijker op. Zou dit anders kunnen?

Ik heb aan het begin van mijn onderzoek het Revalidatiecentrum Roessingh bezocht in Enschede. Ik raakte hierdoor geïnspireerd, want er bestaan wel verschillende protheses voor personen die geen voet meer hebben; waarom dan niet voor een voet die tijdelijk niet te gebruiken is? Ik ben op zoek gegaan naar een manier hoe je direct kan lopen zonder krukken met een gebroken voet, door de druk van de voet bij het lopen te verplaatsen naar het onderbeen.

Hierbij heb ik verschillende materialen onderzocht. Het materiaal moet stevig zijn, omdat het een gemiddeld gewicht van een persoon moet kunnen dragen. Anderzijds moet het niet te zwaar zijn, omdat dit niet comfortabel loopt. Het beste zou zijn als het materiaal lichtelijk mee veert bij de loopbewegingen. Ik heb hierbij verschillende materialen onderzocht, zowel bij het maken van schetsen, als het onderzoek naar geschikt materiaal voor het eindproduct. Ik heb met de mogelijkheden van het 3D printen kennisgemaakt en met programma’s als Netfabb, Sketchup, Meshlab en Sculptris. Ook heb ik 3D-scans gemaakt met een X-box Kinect. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van onder andere kunststof, metaal, gips, papierpulp en paverpol. Door kunststof te verhitten kan het materiaal in de gewenste vorm gebogen worden. Het metaal is gebogen met een metaalwals. De schetsen zijn gemaakt met opgedroogde papiervezels en draad dat verhard is door middel van Paverpol.

 

 

 

Hier is de loopconstructie te zien die de krukken vervangt. De riemen komen om het been heen zodat het been in de constructie komt te hangen zodat de druk van de voet afneemt. De voet ‘zweeft’ boven het loopvlak. Daarnaast is de organische constructie waar de voet in komt te zien, zodat de voet in de juiste houding herstelt.

Mogelijke constructie die de voet in de juiste positie houdt.

Loopconstructies van verschillende materialen
Links: Metaal
Midden: Kunststof 5 mm dik
Rechts: Kunststof 2,5 mm dik

Hier is te zien hoe ik de metalen constructie aan mijn eigen been bevestigd heb. Metaal kan veel gewicht dragen, maar door deze constructie aan mijn eigen been te bevestigen merkte ik op een makkelijke manier wat er precies beter zou kunnen omdat ik het op deze manier zelf kon ervaren. Daarnaast zijn bevestigingspunten voor de riemen te zien. Ik heb gekozen voor de onderste omdat deze veel steviger zijn en niet snel af kunnen breken. Bij de bovenste is de kans op afbreken veel groter, vooral omdat het redelijk veel gewicht moet kunnen tegenhouden.

Links: Gipsen mal
Midden – links: Gipsen been, gegoten ui de gipsen mal
Midden – rechts: 3D schets van Paverpol en gedroogde papiervezels
Rechts: 3D schets van Paverpol

3D Scans en een testmodel om het been

3D Scannen met de X-Box Kinect

Schetsen

Paverpol proefjes

Inspirerende dag bij Roessingh Revalidatiecentrum

Links is het gips wat je de eerste week krijgt bij een gebroken voet. Daarna krijg je vier tot vijf weken loopgips zoals bij de afbeelding rechtsboven. Hiermee mag je de eerste twee weken, hoe onlogisch het ook klinkt, vaak nog niet lopen.

Advertisement

One thought on “Lizzy Martens

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s